Όπως γίνεται με όλα τα παιχνίδια με κάρτες, όλα είτε εξελίσσονται και αλλάζουν είτε πεθαίνουν. Δείτε για παράδειγμά άλλα παιχνίδια καρτών που πέθαναν όπως το Duel Masters, Huntik, Chaotic, κλπ κλπ. Το Yu-Gi-Oh το παρακωλουθώ απο όταν ξεκίνησε μέχρι και σήμερα. Επίσης παίζω ακόμη και σήμερα. Δεν με έχει σταματήσει το πως αλλάζει το παιχνίδι στο να παίζω ένα ντεκ που εγώ θέλω και μου αρέσει και ας μην κερδίζω πάντα. Για εμένα ο σκοπός είναι η διασκέδαση με τους φίλους και παρέα και όχι το να κερδίζω πάντα με τα συνηθισμένα ντεκ που παίζουν όλοι. Το να ακούω νέα παιδιά να λένε ότι δεν τους αρέσει γιατί δεν είναι όπως παλιά το θεωρώ χαζό. Ακόμη και σήμερα ξέρω άτομα που έχουν ντεκ βασισμένο στον Ασπρο Δράκο, στον Σκοτινό Μάγο, σε ντεκ τύχης όπως του Joey, σε Άρπιες, κλπ κλπ και είναι πολύ καλά ντεκ και όχι της πλάκας. Άρα το παιχνίδι παρόλο που αλλάζει δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείς πάντα τις αλλαγές. Για παράδειγμα, τώρα τα νέα τέρατα τα Link έχουν επαναφέρει το παιχνίδι κάπως όπως ήταν παλιά, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να καλεί σε 1 γύρο 2-3 Synchro/XYZ/Pendulum τέρατα και έτσι ντεκ που δεν έχουν τόσα πολλά Extra Deck τέρατα είναι πάλι στην μόδα και πολύ δυνατά. Ο κόσμος πάλι αναζητά ντεκ με άσπρο δράκο, με σκοτεινό μάγο, με άρπιες, κλπ.
Νομίζετε ότι το Pokemon θα ζούσε ακόμα σαν παιχνίδι αν δεν υπήρχε η σειρά και τα καινούρια pokemon και εξελίξεις του; Όχι, θα είχε πεθάνει καιρό τώρα και αυτό. Οι αλλαγές είναι που κρατάνε τους παλιούς παίχτες να θέλουν να συνεχίζουν να παίζουν και νέους να θέλουν να ξεκινήσουν.